Missie

We voelen ons (en zijn) deel van de – grote - natuur. Bij het telen van voedsel maken we gebruik van de kracht en de dynamiek van de natuur. En andersom kiezen we voor een landbouw die bijdraagt aan die kracht van de natuur. Als landbouw hebben we baat bij vitale ecosystemen en hebben als eerste last van de ontregeling van de natuur bijv. door klimaatverandering, vermindering bestuivende insecten, bodemleven, waterkwaliteit en beschikbaarheid. Het cultuurlandschap - dat door boeren is gemaakt – kent een rijke biodiversiteit. Helaas heeft het gevoerde natuurbeleid – dat gericht was op scheiding van landbouw en natuur – ervoor gezorgd dat natuur juist een hindermacht is voor eenzijdig op korte termijn gerichte productievergroting. De relatie landbouw-natuur is daarmee onder druk gezet. Wij kiezen voor een voedselproductie waarbij landbouw en natuur in balans zijn en elkaar versterken. Onze inspiratiebron daarbij is ‘Terug naar de roots van het Nederlandse voedselsysteem: van meer naar beter’ van Imke de Boer c.s.

a. Natuurgedreven
Met landbouw wordt zonne-energie – niet fossiele - omgezet in voedselenergie. We koesteren biodiversiteit – ook in de bodem – die de impact van ziektes en plagen beperkt waardoor natuurlijke – geen fossiele - plaagbestrijding kan volstaan. Dieren worden (en zijn) gezien als intelligente wezens en worden gehouden op een daarbij passende dierwaardige wijze, respectvol en dichtbij hun natuurlijk gedrag. Zij hebben een grotere rol in het voedselsysteem, dan enkel de productie van vlees. Ze helpen bij landschapsbeheer, het wegwerken van reststromen of het omzetten van gras in eiwit. We dragen structureel bij aan het herstel van landschapswaarden, bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit, klimaatmaatregelen, waterkwaliteit en waterretentie. We werken ernaar toe geen fossiele kunstmest en chemie -direct of indirect - te gebruiken. We kiezen voor robuuste veredeling in de natuurlijke omgeving en sleutelen niet aan DNA in het lab.

b. Sociaal verbonden
Voedsel verbindt boeren en burgers. Het verbindt mensen in eigen dorp of wijk. Wij dragen bij aan de leefbaarheid van stad en platteland, niet alleen als bron van werkgelegenheid en gezond en veilig voedsel maar ook als hoeder van een aantrekkelijk landschap voor recreatie en toerisme. Wij leveren diensten aan de zorgsector en het onderwijs en zijn onderdeel van een inclusieve gemeenschap. Een gemeenschap waar voedsel wordt gewaardeerd, waar burgers zich bewust zijn van de effecten van hun keuzes en ook weer voedselvaardig zijn. Landbouw is onderdeel van de brede welvaart.

c. Economisch gedragen
Met onze gezonde producten en waardevolle diensten voor natuur, klimaat, water en brede welvaart, dragen we bij aan de reële economie en voegen we waarde toe aan de gemeenschap. Onze producten zijn betaalbaar voor iedereen, ook voor de mensen met een kleine beurs. Wij kunnen tegelijk een eerlijke boterham verdienen in verhouding tot de inspanningen en de risico’s. Daarbij zijn we vrij ondernemer en is onze afhankelijkheid van financiers, leveranciers en grote afnemers beperkt. Grond is – financieel-economisch - toegankelijk.

De boeren van de huidige GBP-organisaties volgen meestal de wettelijke richtlijnen van de biologische landbouw. Elke GBP-organisatie – Biologische boeren, Agro ecologische boeren, CSA-tuinders, Herenboeren, Biologisch dynamische boeren en Caring Farmers – kent daarbij ambities en accenten. Wellicht zullen in de toekomst meer boerenorganisaties aansluiten met weer eigen ambities en accenten passend binnen deze GBP-missie.